Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، سایت الخلیج آنلاین در گزارشی به بررسی وضعیت بحران بین قطر با ائتلاف چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر و ترک خوردن این ائتلاف در سایه رایزنی های دوجانبه بین دوحه و ریاض پرداخت.

این سایت نوشت: مسابقات فوتبال بین کشورهای عضو شورای همکاری در هشتم دسامبر جاری در قطر عملا بر روند نزدیک بودن حل و فصل بحران بین قطر و چهار کشور عرب یاد شده سایه افکند؛ به ویژه بعد از استقبال گرمی که عربستان از هیئت قطری در جریان اجلاس سران شورای همکاری در دهم ماه دسامبر جاری در شهر ریاض داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما نزدیک بودن حل و فصل بحران، این سوالات را مطرح می کند که آیا این بحران به طور فراگیر بین همه این کشورها حل خواهد شد یا صرفا با توجه به تحولات اخیر، بین دو کشور قطر و عربستان حل و فصل خواهد شد.

هیچ نشانه ای وجود ندارد که نشان دهد امارات در حل و فصل بحران و برقراری آشتی ورود کرده باشد. چه بسا هم بحرین در گامی که عربستان به سمت قطر برداشته، همراه شده باشد، اما امارات سیاست های خود را همچنان به طور جداگانه پیش می برد.

ناظران پیش بینی می کنند که احتمال تَرَک برداشتن دیوار محاصره چهار کشور یاد شده علیه قطر وجود دارد. عربستان و امارات و بحرین و مصر از سال 2017 میلادی قطر را تحت محاصره خود قرار دادند.

ناظران در عین حال معتقدند که این دیوار در وهله اول به طور کامل فرو نخواهد ریخت بلکه حل و فصل بحران ابتدا با عربستان خواهد بود و سپس به سه کشور دیگر تحریم کننده قطر سرایت خواهد کرد.

محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیر خارجه قطر روز ششم ماه دسامبر جاری گفته بود: مذاکراتی با برادران سعودی درحال انجام است و امید می رود که به نتایج مثبتی منجر شود.وی تصریح کرد: بحث دیگر درباره 13 خواسته غیرقابل اجرا نیست. مذاکرات به دور از این خواسته ها است.

چهار کشور تحریم کننده پیشتر 13 خواسته را مطرح کرده بودند و اجرای آن را شرط از سرگیری روابط خود با قطر و لغو تحریم اعلام کرده بودند.

محمد بن عبدالرحمن آل ثانی گفت: ما از بن بست در بحران به سمت گفت وگو درباره یک چشم انداز درخصوص رابطه حرکت کردیم.وی در عین حال گفت: قطر سیاست مستقلی دارد و مسائل داخلی قطر جای گفت وگو با هیچ کسی نخواهد بود.

این وزیر قطری روز چهاردهم دسامبر نیز به خبرگزاری بلومبرگ آمریکا گفته بود که مذاکرات با عربستان به ایجاد یک خط تماس با ریاض منجر شده است.

وی در عین حال ایجاد چنین خط تماسی با امارات را بعید دانست و گفت که هیچ گونه مذاکره ای با امارات برای اصلاح روابط با این کشور وجود ندارد.

این وزیر گفت: امکان تعیین زمان مشخصی برای رسیدن به توافق با عربستان وجود ندارد. الان با سعودی ها گفت وگو می کنیم و فکر می کنم که در مرحله بعدی به سایر مسائل خواهیم پرداخت.

خبرگزاری رویترز به نقل از وزیر خارجه قطر نوشت: پیشرفت اندکی در زمینه حل اختلافات بین قطر با عربستان و امارات و بحرین و مصر حاصل شده است. یک پیشرفت صرفا اندک.

مهنا الحبیل پژوهشگر اسلامی در واکنش به اظهارات وزیر خارجه قطر در توییتی نوشت: دو نکته مهم در این اظهارات وجود دارد. نخست اینکه مذاکرات دوجانبه و صرفا با ریاض است و دوم اینکه این مذاکرات خارج از خواسته‌های سیزده‌گانه است  براین اساس، تغییری در رویکرد دیپلماتیک عربستان وجود دارد و رویکرد دیپلماتیک ریاض از ابوظبی دور می شود.

عربستان و بحرین نرمشی در مسیر رفع محاصره قطر و از سرگیری روابط با این کشور و بازگشت امور به روند سابق خود نشان می دهد. اما درخصوص امارات قضیه کاملا برعکس است و این کشور به جنگ رسانه ای خود با قطر در سایه تنش های منطقه ادامه می دهد.

یک حساب کاربری اماراتی در توییتر که خود را از افسران امنیتی معرفی می کند، نوشت: سفر محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیر خارجه قطر به ریاض در ماه گذشته درست نبود و به مطبوعات آمریکا درز کرد، زیرا امارات آشتی جزئی بین عربستان و قطر را نمی پذیرد.

وی در توییت دیگری نوشت: قرار بود که محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی در اجلاس سران شورای همکاری در ریاض شرکت کند، اما فشارهای آمریکا به وی باعث شد که به ریاض نرود تا "مذاکرات بین عربستان و قطر به طور طبیعی به پیش برود".

از این رو، محمد بن راشد آل مکتوم معاون رئیس امارات و نخست وزیر و حاکم امارت دبی در این اجلاس به نمایندگی از این کشور شرکت کرد.

حمد المزروعی کاربر اماراتی جنجال برانگیز بعد از درز اخباری درخصوص نزدیک بودن آشتی بین قطر و چهار کشور تحریم کننده آن در توییتی نوشت: تحریم قطر باقی است.

وی این مطلب را بعد از آن بیان داشت که برخی شخصیت های اماراتی از جمله عبدالخالق عبدالله از شخصیت های دانشگاهی این کشور گفته بود که مشارکت کشورهای تحریم کننده قطر در مسابقات فوتبال اخیر در قطر به معنای لغو تحریم است.

در همین حال، مهنا الحبیل پژوهشگر اسلامی درباره حضور نداشتن امارات در آشتی آتی گفت: ریاض تلاش زیادی برای وارد کردن ابوظبی به این فرایند کرد اما دوحه با قدرت با این امر مخالفت کرد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: خلیج فارس شورای همکاری خلیج فارس عربستان قطر کشورهای عربی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۵۵۶۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رغبت کشورهای عربی نسبت به تشکیل گروه صلح‌بانان بین‌المللی برای غزه پساجنگ

در گزارشی با نگاهی کلی به تردیدها نسبت به ایده تشکیل گروه صلح‌بانان بین‌المللی برای تامین امنیت غزه پساجنگ تا زمان تشکیل کشوری فلسطینی و ملاحظاتی که در این باره وجود دارد، آمده است که این گزینه به عنوان یکی از چند راهکار برای در پیش گرفتن مسیری به سمت برقراری ثبات منطقه‌ای و تشکیل کشوری فلسطینی میان پایتخت‌های منطقه و کشورهای غربی مورد بحث است.

به گزارش ایسنا، در گزارشی که در یک رسانه انگلیسی منتشر شده، مطرح شد که کشورهای عربی با تلاش در راستای طرح برنامه‌ پساجنگ برای غزه، ایده تشکیل نیروی نظامی حافظ صلح چند ملیتی برای غزه و کرانه باختری اشغالی را بررسی می‌کنند.

در گزارش در روزنامه فایننشال تایمز آمده است: پیش‌نویس پیشنهادات ارائه‌شده در این زمینه که به آمریکا نیز منتقل شده، یکی از چند گزینه‌ای است که توسط کشورهای عربی و غربی که از روی استیصال خواستار پایان یافتن درگیری هستند و تلاش می‌کنند مسیری برای ثبات منطقه‌ای و تشکیل کشوری فلسطینی ایجاد کنند، مورد بحث است.

مقامات عربی پیشتر، گفته بودند که از ورود نیروی نظامی بین‌المللی یا منطقه‌ای به غزه حمایت نخواهند کرد، چرا که به باور آن‌ها، این منطقه باید توسط فلسطینی‌ها اداره شود. بسیاری از پایتخت‌ها نگران متهم شدن به ظاهر شدن پشت تانک‌های رژیم صهیونیستی و کشانده شدن به شورش بودند.

اما یک دیپلمات عرب گفت که احتیاط‌ها در برخی از این پایتخت‌ها در هفته‌های اخیر کمرنگ‌تر شده و احتمال مداخله عربی را در حالی بالا برده است که کشورها به دنبال نشان دادن تعهدشان نسبت به روند صلح هستند. به گفته این دیپلمات، «ما می‌دانیم که اسراییل (درباره تشکیل کشور فلسطین) نگرانی‌های امنیتی دارد، بنابراین، این به ما می‌گوید که ما آماده کمک هستیم.»

یک دیپلمات عرب دیگر نیز گفت که هر نیرویی باید به تایید شورای امنیت سازمان ملل برسد و به طور موقت اعزام شود تا مقامات فلسطینی فرصتی برای تشکیل نیروی امنیتی «کارآمد» خود را بیابند.

گریختن مردم غزه در میان حملات هوایی رژیم صهیونیستی

در ادامه این مطلب آمده است: با وجود رغبتی که نسبت به این اقدام وجود دارد، هنوز دقیقا معلوم نیست که کدام کشورها مشارکت خواهند کرد. یک مقام عرب دیگر نیز گفت که این ایده ابتکار مصر بوده است و دیگر قدرت‌های منطقه، از جمله عربستان سعودی، اردن و قطر مخالف اعزام صلح‌بانان عرب هستند.

یک مقام رسمی دیگر نیز گفت که درباره ضرورت ارائه جایگزینی برای باقی ماندن نظامیان رژیم صهیونیستی در نوار غزه، اتفاق‌نظر وجود دارد. اما این مقامات می‌گویند، مسئله اصلی این است که «کدام نیروی نظامی؟»

این ایده در سفر «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا به قاهره در مارس، با او مطرح شد. کشورهای عربی، ماه‌ها، در تلاش بوده‌اند «چشم‌اندازی» گسترده برای رسیدگی به بحران ایجاد شده در پی جنگ غزه تعیین کنند.

خواسته اصلی آن‌ها از غرب و رژیم صهیونیستی انجام دادن اقداماتی «بی‌بازگشت» در زمینه به کار بستن راهکار «دو دولتی» برای حل‌وفصل درگیری طولانی‌مدت رژیم صهیونیستی-فلسطین است.

اما تردیدها درباره مقاصد رژیم صهیونیستی، از جمله آن که نظامیان آن تا چه زمانی در نوار غزه خواهند بود، چه کسی به عنوان اداره‌کننده آن پذیرفته خواهد شد و این حملات تا چه زمانی ادامه خواهند داشت، موجب کارشکنی در برنامه‌ریزی برای غزه پساجنگ می‌شود.

(از راست) «سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر و «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در حاشیه نشستی عربی-آمریکایی در ریاض،  ۲۹ آوریل ۲۰۲۴

حتی اگر توافق آتش‌بس انجام شود، رژیم صهیونیستی پافشاری کرده است که کنترل امنیت کلی نوار غزه را عهده‌دار خواهد شد. «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژی صهیونیستی همچنین ایده نقش داشتن تشکیلات خودگردان فلسطین را که حماس آن را در سال ۲۰۰۷ از غزه بیرون راند، در هرگونه اقدام برای تشکیل کشوری فلسطینی رد کرده است.

برخی از مقامات رژیم صهیونیستی، از جمله «یوآو گالانت» وزیر دفاع این رژیم از حضور هیاتی بین‌المللی در غزه پس از جنگ حمایت‌هایی کرده‌اند اما دولت راست‌گرای افراطی نتانیاهو، احتمالا با هر گونه اقدامی از این دست در کرانه باختری مخالفت خواهد کرد که هزاران شهرک‌نشین صهیونیست در آن سکونت دارند.

«مایکل وحید هانا» تحلیل‌گری در «گروه بحران» گفت که رژیم صهیونیستی «فعالانه در حال طراحی سناریوی هرج‌ومرج در غزه است و مطلقا هیچ کاری برای پر کردن این خلاء انجام نمی‌دهد.»

او در ادامه گفت: «بنابراین، همه گیر افتاده‌اند و ایده‌های متعددی را مطرح می‌کنند، تلاطم و درماندگی زیادی وجود دارد. تصور این که پایان جنگ چگونه ممکن است باشد، دشوار است، بنابراین، این ایده‌ها به نظر  دور از ذهن می‌آیند.»

در بخش پایانی این گزارش آمده است: وزرای امور خارجه کشورهای عربی، این هفته در کنفرانسی در ریاض پاسخ‌های مبهمی به سوالاتی درباره ماموریت صلح‌بانان دادند.

عبور معترض فلسطینی از مقابل نظامیان صهیونیست در دهکده کفر قدم در نزدیکی شهرک صهیونیستی کدومیم در کرانه باختری، 9 ژوئن 2023

«فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان گفت که پرداختن به این مسئله «بدون شفاف‌سازی دیگر عوامل، بسیار سخت است». «ایمن صفدی» همتای اردنی او نیز هشدار داد که هرگونه نیروی صلح‌بانی «با خطر در نظر گرفته شدن به عنوان عامل تثبیت‌کننده رنج و مصیبت به‌بارآمده در نتیجه این جنگ مواجه است.»

«سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر نیز گفت که قاهره آماده «ایفای نقش کامل ما» با در نظر گرفتن «خطرات و مزایا» و «سنجیدن کلی نتیجه نهایی است.»

تمرکز اصلی دولت بایدن تلاش برای انجام شدن توافقی میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی به منظور عادی‌سازی روابط بوده است تا به واسطه آن، تل‌آویو امتیازاتی به یک کشور فلسطینی بدهد. واشنگتن پیش از ۷ اکتبر به دنبال انجام شدن توافقی در این زمینه بود که به موجب آن، آمریکا با عربستان سعودی توافقی دفاعی انجام می‌داد و از بلندپروازی‌های هسته‌ای آن حمایت می‌کرد.

گفت‌وگوهای ریاض و واشنگتن درباره توافق ادامه داشته است. بن فرحان، این هفته گفت که به توافق «بسیار نزدیک» بوده‌اند. اما تصریح کرد که باید «راهی معتبر و بی‌بازگشت برای تشکیل کشوری فلسطینی» وجود داشته باشد.

تحلیلگر گروه بحران در این باره می‌گوید، «هیچ کس برنامه مشخصی ندارد. هیچ تفکر واقع‌بینانه‌ای پشت لفاظی‌ها درباره چگونگی رسیدگی به مسئله فلسطین وجود ندارد.»

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • چالش های عربستان و آمریکا برای انعقاد پیمان امنیتی
  • نگاه هند به جنوب خلیج فارس؛ نزدیکی به امارات، عربستان و عمان
  • کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان
  • رغبت کشورهای عربی نسبت به تشکیل گروه صلح‌بانان بین‌المللی برای غزه پساجنگ
  • بازی اتمی بن‌سلمان/ بازگشت ایران و عربستان به عصر تنش؟
  • ویژگی‌های ژئوپلیتیکی کشورهای شیخ‌نشین؛ از اختلافات پیچیده سرزمینی تا همگرایی در ساختارهای اجتماعی ـ تاریخی
  • آیا عادی سازی روابط ریاض و تل آویو قریب الوقوع است؟
  • گزینه‌های آمریکا در برابر بلندپروازی‌های اتمی عربستان
  • رازهای آشتی ایران و عربستان به روایت الجزیره قطر
  • کارت هوشمند«نسک»؛ گامی برای ورود حجاج به مشاعر مقدسه